Apakah Cryptocurrency?

Mata wang digital, atau aset digit digunakan untuk membeli perkhidmatan dan item lain. Mata wang disulitkan. Ia adalah sistem elektronik peer-to-peer yang membolehkan anda membeli barangan dan perkhidmatan melalui Internet. Ia tidak berpusat, jadi tiada kerajaan, agensi atau lembaga boleh mengawalnya. Sekitar 1000 mata wang kripto wujud di seluruh dunia. Dapatkan maklumat lanjut?

Jenis mata wang kripto:

Bitcoin Bitcoin ialah mata wang kripto pertama di dunia, dicipta oleh Satoshi Nakamoto. Mata wang digital ini hanya digunakan untuk pembelian dalam talian. Dalam Rupee India, 1 bitcoin bernilai 4,69.986.99.

Ethereum Ethereum juga merupakan platform pengkomputeran berasaskan Blockchain terdesentralisasi sumber terbuka, seperti Bitcoin. Vitalik Buterin adalah nama pengasasnya. Ether ialah nama token cryptocurrencynya. Platform ini membolehkan pengguna menjana token digital yang boleh digunakan untuk mata wang.

Litecoin Litecoin ialah mata wang kripto peer-to-peer terdesentralisasi. Masa penjanaan blok untuk litecoin, iaitu 4 kali lebih cepat daripada bitcoin, membolehkan urus niaga diselesaikan dengan cepat. Algoritma skrip digunakan untuk perlombongan.

Faircoin : Faircoin, sebuah organisasi koperasi Sepanyol, adalah sebahagian daripada visi besar untuk masyarakat yang sedar sosial. Bukti kerja digunakan untuk mengesahkan syiling.

Dash Dash ialah mata wang kripto peer-to-peer. Ia mempunyai lebih banyak ciri daripada bitcoin, seperti penghantaran segera, penghantaran privasi, dll. Dash mempunyai algoritma yang luar biasa.

Peercoin Peercoin telah berdasarkan sepenuhnya pada protokol bitcoin. Urus niaga disahkan menggunakan kedua-dua sistem bukti pegangan dan bukti kerja.

Ripple Ripple adalah berdasarkan protokol sumber terbuka yang diedarkan dan merupakan penyelesaian kasar masa nyata (RTGS).

Monero : Terdapat perbezaan besar antara Bitcoin dan Monero. Monero berjalan pada CPU pengguna, manakala bitcoin bergantung pada pemproses mewah.

Faedah Cryptocurrency:

Peluang penipuan lebih rendah dengan mata wang kripto.

Ini adalah pembayaran digital yang lebih selamat daripada yang biasa.

Yuran transaksi adalah lebih rendah daripada pilihan lain.

Akaun mata wang kripto adalah lebih selamat, kerana ia menggunakan algoritma kriptografi yang berbeza.

Kelemahan Cryptocurrency

Cryptocurrency tidak mempunyai pilihan untuk membalikkan transaksi selepas ia selesai.

ID dompet hanya diberikan sekali. Jika pengguna kehilangan id dompet maka mereka tidak boleh mendapatkan yang lain. Adalah penting anda memastikan ID dompet anda selamat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *